Så sparar du pengar hemma

I hemmet finns det många kronor att spara – och med ett par enkla knep kan man sänka sina elkostnader, abonnemangskostnader och matkostnader utan att det påverkar vardagen särskilt mycket.

Vi tipsar om de bästa sätten att spara pengar hemma!

Sänk dina elkostnader hemma

En stor utgiftspost för många hushåll är el. Ibland är det lätt att glömma bort hur mycket energi som faktiskt används dagligen för att hålla igång hushållet. Med ett par enkla knep kan man sänka sin energiförbrukning och spara pengar på el hemma.

Sänk temperaturen hemma

Om man bor i en villa är detta det mest effektiva tipset för att sänka sina elkostnader. Genom att bara sänka inomhustemperaturen ett par grader kan man spara hundralappar. 

Täta fönster och dörrar

Se till att alla dina fönster och dörrar håller tätt. Mycket energi och värme försvinner rakt ut i otäta utrymmen. 

Om du har stora fönster kan det vara smart att investera i lite tjockare gardiner som man kan dra för fönsterna. Det hjälper värmen att stanna inne – och du kan sänka temperaturen på dina element någon grad till. 

Byt ut till LED-lampor och energisnåla hushållsapparater

Man kan faktiskt spara ganska mycket pengar på att köpa nytt – om man väljer att köpa rätt saker. Att byta ut sina gamla glödlampor mot energisnåla LED-lampor syns ganska snabbt på elräkningen och är inte en jättestor utgift.

Dyrare blir det när man börjar titta på elektroniken man har hemma. En nyare kyl och frys drar betydligt mindre el än en som har tio år på nacken. Samma sak gäller diskmaskiner, tvättmaskiner och tv-apparater. 

Om du letar efter nya hushållsapparater till ditt hem ska du leta efter produkter med märkningen A i energiklass.

Placera dina vitvaror rätt

Även om du har en riktigt energisnål kyl kan man göra ett par saker hemma för att göra den ännu mer energisnål. Tänk på att placera din kyl eller frys så att det finns tillräckligt med utrymme ovanför och bakom. 

Vitvaror behöver generellt minst ett mellanrum på 5 centimeter mellan tak, eller skåp, och vitvara, och minst 10 centimeter från vitvarans baksida till väggen. 

Håll även rent bakom kyl och frys. Damm samlas gärna på aggregatet på baksidan vilket gör att kylen eller frysen behöver jobba hårdare för att hålla kylan i skåpet. 

Håll rätt temperatur kyl och frys

I en kyl bör temperaturen ligga på runt 5 grader och i en frys gäller -18 grader.

Kom ihåg att frosta av frysen regelbundet – det gör att den drar mindre energi. En full kyl och frys drar dessutom mindre energi än en tom. Så bunkra upp med bra mat hemma – då hjälper matvarorna varandra att hålla temperaturen nere. 

Om du tar fram mat från frysen är det energismart att tina den i kylen istället för framme på köksbänken. Då får kylen lite gratis kyla. 

Laga mat energisnålt

Många el-kronor går åt i köket under matlagning. 

  • Tänk på att värma vatten under lock – eller kanske först värma i vattenkokare för att sedan fortsätta laga mat på spisen. 
  • Håll inte ugnsluckan öppen mer än du behöver när ugnen är på. 
  • Använd gärna eftervärmen i både ugnen och på spisen när du lagar mat.  

Fyll diskmaskinen

Att använda diskmaskin istället för att handdiska är inte bara bekvämt – det sparar dessutom på energin.

Tänk på att alltid fylla diskmaskinen innan du kör den och att köra på lite lägre temperaturer. Ett par gånger i veckan kan det dock vara bra att köra på högsta temperaturen – så att inte bakterier samlas i diskmaskinen. 

Fyll tvättmaskinen

Samma regel gäller förstås för tvättmaskinen. Kör endast fulla maskiner och sänk temperaturen. Många tvättmedel klarar av att tvätta rent på 30 eller 40 grader. 

Hängtorka istället för att torktumla

Torktumlaren är ofta en stor energibov i många hushåll. Hängtorka så mycket tvätt som möjligt istället för att torktumla. Det kanske inte funkar så bra med handdukar och strumpor – men kläder kan man med fördel hängtorka istället. Då håller de dessutom färg och form längre. 

Stäng av golvvärme och handdukstork

Golvvärme och handdukstork är två saker som gör vardagen lite lyxigare. Det är dock två riktigt stora energibovar i hemmet. Fundera på att eventuellt stänga av golvvärmen och handdukstorken helt – eller sätt bara på värmen när de faktiskt används. 

Släck lampor

Tomma rum är släckta rum, som det gamla ordspråket går. Släck alltid lamporna när du lämnar ett rum eller när du går hemifrån. 

Dra ut sladdar och stäng av apparater

Laddare som inte används drar faktiskt energi ändå om de fortfarande är kopplade till uttaget. Dra alltid ut sladdar när de inte används – det minskar även risken för brand hemma. 

Apparater i standby-läge drar energi fastän de inte används. Stäng av dina apparater helt när de inte används – och dra kanske till och med ut sladden. 

Se över abonnemang

I ett hushåll kan det finnas många abonnemang. Man har mobilabonnemang, abonnemang för streamingtjänster, bredbandsabonnemang och mycket mer. 

Se över vilka abonnemang ni har och om alla faktiskt behövs. Ta även tillfället i akt att jämföra abonnemang. Det kanske finns billigare alternativ? Om di är flera i hushållet kan ett familjeabonnemang vara ett alternativ.

Låna verktyg och saker man bara behöver ibland

Många har garage eller förråd fyllda med verktyg och andra saker som endast har använts en gång eller ett par gånger. 

Istället för att köpa den där högtryckstvätten eller cirkelsågen kan det vara bra att ta för vana att istället fråga runt bland vänner, kollegor och grannar om de har en som du kan låna.

Vissa hyresgästföreningar och bostadsrättsföreningar har verktyg att låna ut till sina medlemmar. Fråga alltid runt innan du köper. 

Vissa butiker lånar även ut verktyg för en mindre avgift – det kan vara en bra mellanväg om man inte hittar vad man söker bland vänner och grannar. 

Sänk dina matkostnader

Mat är en stor utgift för många hushåll. Det finns många tips för hur man kan sänka sina matkostnader – och du hittar en hel artikel om ämnet här.

De viktigaste tipsen för att spara pengar på mat: 

  • Planera veckans meny innan du går och handlar
  • Bli medlem i butikernas kundklubbar 
  • Kolla extrapriser
  • Köp storpack och frys in
  • Laga matlådor och frys in
  • Handla säsongssmart