Mat är en stor utgiftspost för många. Pengarna kan snabbt springa iväg i matbutiken – inte minst nu när inflationen är hög och matpriserna dyrare än på länge. Små medel kan göra en stor skillnad när det kommer till matbudgeten. Något så enkelt som att planera veckans måltider innan man går till affären eller att bli medlem i butikens medlemsklubb kan spara många kronor.
Lite planering och förberedelse är egentligen allt som krävs för att strama åt matbudgeten en aning. Här listar vi våra bästa tips för att spara pengar på mat.
Planera innan du handlar
Det här är ett tips som de allra flesta har stött på: planera din matvecka innan du handlar.
Visst låter det mysigt att gå runt i mataffären och handla det som ser gott ut för stunden – kanske lite körsbärstomater, en god ost och den där krämiga yoghurten man sett reklam om. Vad kommer man hem med? Inte en endaste middag att laga.
A och O för att hålla sin matbudget nere är att planera vad man ska laga under veckan och vad man behöver handla för att laga det – gärna innan man går till affären. Skriv ner vilka maträtter som ska ätas under veckan, kolla vad som redan finns i kylskåp, frys och skafferi och skriv till slut bara ner det som faktiskt behövs på handlingslistan.
När du väl går till affärer är det smart att göra det mätt. Om man går runt bland alla goda färdigrätter, snacks och dessertostar hungrig är det lätt hänt att lite mer än det man har skrivit upp på sin lista hamnar i matkassen.
Minska matsvinnet
En punkt som går hand i hand med planeringen är förstås att se till att man äter upp all mat som man har handlat hem. Mängder av mat slängs varje år för att vi glömmer att laga den i tid – eller glömmer äta upp den fastän den står färdiglagad i kylen.
Ett enkelt tips för att minska matsvinnet är att frysa in mat i större utsträckning. Det kan till exempel vara mat man har handlat i storpack, som köttfärs, korvar, bröd eller smör, eller mat man redan har lagat men som man inte hinner äta upp.
Färdiglagade matlådor i frysen är en vardagslyx många underskattar! Det sparar både tid och pengar.
Ät säsongssmart
Att välja råvaror som är i säsong är ofta ett smart val för plånboken. Svenska frukter, grönsaker och bär är inte bara riktigt goda och näringsrika – de är dessutom många gånger billigare än sina importerade motsvarigheter.
Svenska råvaror som är i säsong under året:
- Januari: Brysselkål, morötter, potatis, röd och gul lök, vitkål och äpplen.
- Februari: Kålrot, palsternacka, rotselleri, rödkål och vitkål.
- Mars: Gurka, rödbeta, äpplen.
- April: Gurka, kryddor i kruka, nässlor, ramslök och tomat.
- Maj: Färskpotatis, gräslök, isbergssallad, rabarber, tomat och äpplen.
- Juni: Blomkål, broccoli, gräslök, grönkål, jordgubbar, spenat och spetskål.
- Juli: Blåbär, bondbönor, dill, hallon, jordgubbar, kantareller, körsbär, vaxbönor, zucchini och äpplen.
- Augusti: Blekselleri, brytböna, fänkål, isbergssallad, Karl Johansvamp, körsbär, lingon, majs, päron och trattkantareller.
- September: Kantareller, kålrabbi, pumpa, päron, rödkål och äpplen.
- Oktober: Lingon, lök, morötter, persilja, pumpa, purjolök, savoykål och tomat.
- November: Brysselkål, potatis, rödbeta, rödkål och vitkål.
- December: Brysselkål, grönkål, rödkål, röd lök, matpotatis och äpplen.
Att äta säsongssmart är inte bara bra för plånboken – det är dessutom bra för miljön. Ett äpple odlat i Sverige behöver inte resa alls lika långt som ett äpple importerat från till exempel Spanien.
Bli kundmedlem
De allra flesta affärer erbjuder någon form av medlemskap som ger unika rabatter och eventuellt ett bonussystem där man kan tjäna in bonuscheckar och andra fördelar.
Ett medlemskap i en mataffärs kundklubb är alltid gratis. Vanligtvis kan man koppla sitt medlemskap till sitt betalkort – då behöver man inte ens visa något medlemskort i kassan.
Bli medlem hos butikerna du ofta handlar i – det kommer löna sig i längden.
Matbutiker med medlemsklubbar:
- ICA Stammis – Få stammis-rabatter, personliga rabatter och samla bonuspoäng som omvandlas till bonuscheckar.
- Klubb Hemköp – Handla för klubbpriser och samla bonuspoäng som omvandlas till bonuscheckar.
- Willys Plus – Få Willys Plus-rabatter.
- Coop medlem – Få medlemsrabatter, samla bonuspoäng som bland annat kan omvandlas till bonuscheckar och handla med procent-rabatt under vissa utvalda medlemsdagar.
- CityGross Priokund – Få Prio-rabatter
- Lidl Plus – Få Plus-rabatter och samla bonuspoäng som omvandlas till värdecheckar.
Jämför matpriser och erbjudanden
Denna punkten går hand i hand med matbutikernas kundklubbar – kolla alltid upp veckans erbjudanden i dina favoritbutiker inför veckans matplanering.
Att kolla upp vad som är extra billigt just när du ska åka och handla gör att du kan planera veckans maträtter utifrån vad som är på extrapris. Är nötfärsen extra billig denna veckan? Då kanske det blir spagetti och köttfärssås till middag en dag. Är morötterna snorbilliga? Då kanske man ska passa på att köpa hem ett par kilo – för de håller ju ganska länge i kylen.
Planera din veckas mathandling utifrån butikernas extrapriser – det ger både inspiration till veckans meny och mer pengar kvar i plånboken.
Välj billigare varumärken
Väl i butiken kan man göra en rad smarta val för att strama åt matbudgeten – ett av dem är att välja billigare varumärken.
Ofta har butikerna egna budgetvarumärken som är något billigare än de traditionella mer kända varumärkena. ICA har till exempel sitt varumärke ICA Basic, Coop har Xtra och Willys och Hemköp har Eldorado. Samma produkter – men många gånger till ett lite lägre pris.
Använd matkort
Det finns många matbutiker som erbjuder kreditkort – så kallade matkort. Är man bankkund får man inte bara tillgång till butikens klubbrabatter utan även deras bonussystem för kreditkortskunder.
Om man handlar med sitt kreditkort erbjuder många banker bonus för varje krona man spenderar. När det gäller matkort betalas ofta denna bonus ut i bonuscheckar som kan användas som betalning i den aktuella butiken. Tekniskt sett tjänar man alltså pengar på att handla mat.
Matbutiker som erbjuder matkort:
- ICA Banken
- Coop Mastercard
Kreditkort kommer dock med vissa avgifter som det är viktigt att man håller koll på innan man skaffar sig ett kort eller börjar använda det. Vissa kreditkort har en årsavgift som kan ligga på allt från ett par hundra kronor om året upp till tusenlappar.
En annan viktigt sak att tänka på är kreditkortsräntan. Om man inte betalar hela sin kreditkortsräkning när den kommer vid slutet av månaden, och istället väljer att dela upp beloppet, tillkommer avgifter för ränta.