Att resa är något många tycker om och längtar efter. Tyvärr kan det bli ett ganska dyrt nöje – men med ett par enkla knep kan man strama åt sin resebudget rejält och få mer pengar över till annat – eller kanske till en ny resa.
Vi tipsar om hur man ska tänka när man bokar sin resa och vad man ska tänka på när man är på resande fot – för att spara så mycket pengar som möjligt.
Häng med så åker vi ut på resa med minsta möjliga budget!
Hitta billiga resmål
Att hitta billiga resmål och biljetter är nyckeln till att hålla nere sin resebudget – det här brukar nämligen vara en av de största utgiftsposterna.
Om man är sugen på en weekend-resa till en storstad kanske man ska titta mot storstäder i Östeuropa istället för Paris, New York och London. Prag, Budapest, Vilnius och Tallinn är exempel på lite billigare resmål som bjuder på storstadspuls.
Om det är solsemester man är ute efter kan det vara prisvärt att titta mot Asien eller Sydamerika – istället för Dubai, Tulum eller Mykonos som generellt är väldigt dyra resmål.
Boka i god tid
När det kommer till att boka sina flyg- eller tågbiljetter är regeln generellt att det blir billigare ju tidigare du bokar – om du inte väljer sista minuten-biljetter, men det återkommer vi till i rubriken under.
Boka billiga tågbiljetter
Tågbiljetter är vanligtvis billigast precis när de läggs ut på SJs hemsida. SJ har biljettsläpp fyra gånger per år. Sommarens biljetter släpps under tidiga våren i mars/april, höstens biljetter släpps under sena våren under maj/juni, vinterns biljetter släpps under hösten i september/oktober och vårens biljetter släpps under vintern i november/december.
SJ använder dynamisk prissättning. Det innebär att deras biljetter bli dyrare ju större efterfrågan är. Att boka tidigt är alltså nyckeln till att hitta billigast möjliga biljetter.
Om man vill tågluffa med ett Interrail-pass behöver man dock inte oroa sig över släpptider. Passet kostar lika mycket när man än köper det.
Boka billiga flygbiljetter
Flygbiljetter kan vara lite svårare att veta exakt hur tidigt man ska börja leta efter. Det bästa tipset här är egentligen att använda jämförelsesidor som samlar flera olika flygbolag – och vara flexibel med sina datum. Det kan skilja ganska mycket i pris mellan dagar.
Generellt är det billigare med flygbiljetter mitt i veckan istället för på fredagar eller under helgen.
Sista minuten-biljetter
Om man vill resa riktigt billigt, och kan komma iväg snabbt, är sista minuten-biljetter ett bra budget-tips. Dessa biljetter släpps tätt inpå avgång och är vanligtvis betydligt billigare än standardbiljetter.
Man kan även boka sista minuten-biljetter där både resa och hotell ingår – perfekt om man bara vill komma iväg och inte har så stor budget.
Upptäck ditt resmål utanför turiststråken
Väl på plats på din valda semesterort är det dags att gå utanför turistgatorna och de kända turistfällorna – de är nämligen nästan alltid betydligt dyrare än lokalbefolkningens egna kvarter. Försök att undvika shopping på de största shoppinggatorna och leta dig ut utanför stadens absoluta centrum.
Hitta gratis sevärdheter
Många historiska sevärdheter får man besöka helt gratis – i alla fall om man inte väljer att gå in. Besöker man Colosseum i Rom kanske det räcker att se byggnaden utifrån. Samma sak gäller andra stora turistattraktioner som Eiffeltornet i Paris, TV-tornet i Berlin eller Frihetsgudinnan i New York.
Det finns även massor med sevärdheter som faktiskt är helt gratis. Många museum runt om i världen har till exempel gratis inträde, vilket även gäller för många historiska kyrkor.
Hitta de lokala restaurangerna
Även om man vill besöka sitt resmåls kändaste sevärdheter kan det vara klokt att vandra ett par kvarter från sevärdheten när man ska äta lunch, fika eller köpa souvenirer. Det är även här man hittar städernas gömda pärlor.
Våga fråga lokalbefolkningen var de går och äter sin lunch – den är antagligen mer prisvärd (och godare!) än restaurangerna runt turistfällorna.
Gör matlådor
Ett annat alternativ om man vill spara pengar på mat är förstås att göra matlådor att ta med sig under dagen. Något så enkelt som en matig macka och en frukt kommer man ganska långt med.
Gå till en lokal matbutik lite utanför centrum och köp hem mat som är enkel att ta med sig på resande fot.
Ta med vattenflaska
Om man är på resande fot i ett varmt land går ofta mycket pengar till dricka och vatten. Om man befinner sig i ett land där man inte rekommenderas att undvika dricksvattnet kan man spara många kronor på att ta med sig en vattenflaska som man kan fylla på under dagen.
Bo billigt och enkelt
Att boka ett lyxigt hotellrum med roomservice, daglig städning och frukostbuffé kan vara lockande när man ska ut och resa. Om man reser med en stram budget finns här dock mycket pengar att spara.
Soffsurfa
Det allra billigaste alternativet är försåts att soffsurfa – det vill säga hitta någon vänlig själ som vill låna ut sin soffa. Det finns många Facebook-grupper och andra mötesplatser på sociala medier där folk som lånar ut sina soffor eller gästrum gör reklam för sina, ofta gratis, tjänster.
Vandrarhem
Ett lite mer konventionellt alternativ är vandrarhem. Vandrarhem finns i olika prisklasser – med egna rum med toalett, egna rum med delad toalett eller sovsalar.
Att välja ett vandrarhem, eller hostel, med sovsal är det allra billigaste alternativet. Förutom en billig sovplats så har man möjlighet att träffa andra resande med liknande intressen.
Res kollektivt
Allra billigast är det förstås att promenera, men när avstånden är långa kan det vara bra att investera i ett kollektivt resekort.
Att undvika taxi och taxi-appar och istället välja stadens kollektivtrafik är ett självklart budgettips. I princip alla resmål har någon form av kollektivtrafik – men den kan förstås vara olika väl utbyggd.
I storstäder om London, New York, Stockholm, Barcelona, Tokyo, Berlin, Prag och Budapest finns det bra tunnelbanesystem. I länder i Asien är det vanligt med bra tågkommunikation och på mindre orter runt om i världen finns det bussar.
Handla i landets valuta
Om du handlar med ditt kontokort eller kreditkort är det ofta lönsamt att välja att betala i den lokala valutan istället för i svenska kronor. Det ger nämligen en mer förmånlig växelkurs.
Det kan även vara värt att investera i ett kreditkort utan valutaväxlingspåslag – det kan man tjäna mycket på om man reser mycket. Se vad din bank erbjuder för villkor eller hitta en kortutgivare med rätt villkor för dig.