Gratis E-post – Skaffa e-posttjänst!

Gratis e-posttjänst – Välj rätt e-post!

E-post är idag den primära kommunikationskanalen på internet och därför ett måste för alla privatpersoner. Men mellan gamla e-postadresser som Sötiz_93 och nya GDPR-lagar, så kan det vara dags att uppdatera din e-post leverantör skaffa en som fungerar utefter dina behov och önskemål. Vi flera bra tjänster som erbjuder gratis e-post.

Gratis e-posttjänster

Gmail

En gammal goding som varit med sedan 2004 och som sedan starten har erbjudit gratis e-post. En enkel mejltjänst som du kan göra personlig utefter smak och tycke. Allt från bakgrund i inkorgen till hur du vill läsa dina mejl. Skräppostfunktion som fångar det mesta, men behöver kollas igenom ibland.

När du börjar använda Gmail upptäcker du ganska snabbt att vissa mejl hamnar i automatiska mejltrådar. Mejltjänsten drar slutsatsen att dessa mejl är relevanta för varandra, och istället för en drös enskilda mejl så hamnar allt under en och samma tråd.

Gmail ägs av Google och därför lagras din data för att skapa en personifierad surfupplevelse. Det inkluderar dina mejl. Även om det kan låta som att Big Brother kikar igenom din inkorg så sitter inte Google och läser dina mejl. Tvärtom kan det vara ganska bekvämt att surfa individanpassat, och långt ifrån ovanligt att företag lagrar din data.

Egen app: Ja
Tillgängligt på mobila enheter: Ja, Android och iOS
Möjlighet att skapa personligt gränssnitt: Ja. Färgteman och möjlighet att anpassa inkorgens vy.
Lagringsutrymme: 15 GB som delas mellan Gmail, Google Drive och Google Photos
Mejladress: @gmail.com
Mappning/kategorisering: Anpassningsbara inkorgsflikar och drag-and-drop mappning.
Kalender: Ja

Gratis epost

Tutanota

Om du vill vara lite mer hemlig av dig, eller helt enkelt vill att någon ska kunna samla in data om dig via e-post, då är Tutanota ett bra alternativ. All din kommunikation och dina kontakter krypteras vilket betyder att inga mellanhänder kan se vad vad du skickar eller tar emot. Detta är därför ett bra alternativ om du vill ha säker och privat mejlkanal.

Tutanota har ett användarvänligt gränssnitt och utvecklar enbart de funktioner som efterfrågas av användarna. Perfekt för dig som vill du slippa massa andra funktioner och ha en minimalistisk och användarvänlig mejl. Eftersom säkerhet är en av deras fokus så kan du inte återställa ditt lösenord, så skriv ner det och ha koll på det!

Egen app: Ja
Tillgängligt på mobila enheter: Ja, Android och iOS
Möjlighet att skapa personligt gränssnitt: Nej
Lagringsutrymme: 1 GB
Mejladress: Välj mellan @tutanota.com, @tutanota.de, @tutamail.com, @tuta.io, @keemail.me
Mappning/kategorisering: Kan skapa egna drag-and-drop mappar
Kalender: Nej, men kommer utvecklas i framtiden.

iCloud

iCloud från Apple är ett bra alternativ på en gratis e-post om du har en iPhone, iPad eller Mac. Vyn i e-posten går inte att göra personlig, men det finns drag-and-drop mappar som gör att du enkelt kan sortera dina mejl. Du kan välja dina VIP-kontakter som då syns extra tydligt bland alla mejl, men du behöver själv lägga in kontakten i VIP-listan.

När du köpte din Mac, Apple-apparat eller iPhone så har du med största sannolikhet installerat apparaten genom att skapa ett iCloud-konto eftersom flera av apples apparater använder icloud som molnlagring. Så är du en renodlad Mac- och iphone-användare är en iCloud mejl ett utmärkt sätt att hålla koll på alla dina inloggningsuppgifter och enkelt synka alla tjänster och funktioner.

Egen app: Mail-appen i enheten
Möjlighet att skapa personligt gränssnitt: Nej
Lagringsutrymme: 5 GB
Mejladress: @icloud.com.
Mappning/kategorisering: Möjlighet att skapa egna mappar och undermappar
Kalender: Ja

outlook.com

Microsoft erbjuder gratis e-post genom outlook.com. När du skapar ett gratis konto kan du välja att bara använda e-posten, eller också börja använda deras synkroniserade kalender och själv slippa uppdatera nya möten eller tider.

Utöver de vanliga mejlfunktionerna som skräppost, bifoga filer och bilder och skriva ut e-post så kan du även återskapa borttagna e-postmeddelanden inom 30 dagar och bifoga andra mejlkonversationer i ett nytt mejl. Hotmail.com ingår även i denna e-post tjänst och finns fortfarande tillgängligt som mejladress.

Egen app: Ja
Tillgängligt på mobila enheter: Ja
Möjlighet att skapa personligt gränssnitt: Ja. Färgteman och anpassning till inkorgsvyn.
Lagringsutrymme: 15 GB. Office 365 användare har 50 GB utrymme.
Mejladress: @outlook.com eller @hotmail.com
Mappning/kategorisering: Automatisk filtrering och regler i inkorg. Gör att mejl automatiskt kan läggas i mappar eller tas bort.
Kalender: Ja

Din internetleverantör

Någonting som ofta förbises är att din egna internetleverantör ofta tillhandahåller gratis e-post. Vill du inte behöva välja, utan känna dig trygg och säker med ditt val, kolla vad din internetleverantör kan erbjuda dig.

Tips när du ska välja leverantör av e-post

Lagringsutrymme:
Vill du kunna skicka och ta emot många mejl med filer och bilder så är mer lagringsutrymme att föredra. Ska du däremot bara ha e-post adressen för att du kunna skicka ett textmejl ibland, då klarar du dig med betydligt mindre lagringsutrymme i mejlkorgen.

Flera molntjänster från samma företag:
Har du på känn att du i framtiden kommer att uppskatta att spara bilder, använda molnbaserade-dokument och synkronisera kalendrar och filer genom att använda samma mejladress och inloggning, då är det en bra idé att försöka vara förutseende och välja en tjänst som erbjuder flera tjänster. Då blir det enkelt att börja använda dessa, och du slipper mejla ut att du har bytt e-post adress.

Mejl på språng
Är du en flitig e-postare vill du att det ska vara enkelt att öppna mejlen snabbt från mobilen. Då är en tjänst med en egen app att rekommendera. De flesta erbjuder mobilanpassade webbtjänster, men det är helt klart enklare och smidigare att ha e-posten i appen.