Gratis E-post – Skaffa e-posttjänst!

Gratis e-posttjänst – Välj rätt e-post!

E-post är idag den primära kommunikationskanalen på internet och därför ett måste för alla privatpersoner. Men mellan gamla e-postadresser som Sötiz_93 och nya GDPR-lagar, så kan det vara dags att uppdatera din e-post leverantör skaffa en som fungerar utefter dina behov och önskemål. Vi flera bra tjänster som erbjuder gratis e-post.

Gratis e-posttjänster

Strato

Strato är ett tyskt webbhotell som erbjuder hostingtjänster – och e-post med egen domän. E-posttjänsten är modern,  lättanvänd och kan användas med de flesta e-postprogram och e-postappar. 

Strato e-post

Den e-posttjänst som är gratis hos Strato är E-post Advanced. Med E-post Advanced får man ett domännamn och möjlighet att skapa upp till 25 e-postkonton. Med egen domän får man en personlig e-postadress med .se-domän, till exempel dittnamn@dittföretag.se. Proffsigt och förtroendeingivande. 

E-post Advanced erbjuds just nu helt gratis det första året. 

Egen app: Kan integreras med valfritt e-postprogram eller e-postapp
Tillgängligt på mobila enheter: Ja, Android och iOS
Lagringsutrymme: 5 GB per e-postkonto 
E-postkonton: Upp till 25
Mejladress: @dittdomännamn.se
Domän: Ja, egen domän ingår
Reklam: Nej

Gmail

En gammal goding som varit med sedan 2004 och som sedan starten har erbjudit gratis e-post. En enkel mejltjänst som du kan göra personlig utefter smak och tycke. Allt från bakgrund i inkorgen till hur du vill läsa dina mejl. Skräppostfunktion som fångar det mesta, men behöver kollas igenom ibland.

gratis e-post gmail

När du börjar använda Gmail upptäcker du ganska snabbt att vissa mejl hamnar i automatiska mejltrådar. Mejltjänsten drar slutsatsen att dessa mejl är relevanta för varandra, och istället för en drös enskilda mejl så hamnar allt under en och samma tråd.

Gmail ägs av Google och därför lagras din data för att skapa en personifierad surfupplevelse. Det inkluderar dina mejl. Även om det kan låta som att Big Brother kikar igenom din inkorg så sitter inte Google och läser dina mejl. Tvärtom kan det vara ganska bekvämt att surfa individanpassat, och långt ifrån ovanligt att företag lagrar din data.

Egen app: Ja
Tillgängligt på mobila enheter: Ja, Android och iOS
Möjlighet att skapa personligt gränssnitt: Ja. Färgteman och möjlighet att anpassa inkorgens vy.
Lagringsutrymme: 15 GB som delas mellan Gmail, Google Drive och Google Photos
Mejladress: @gmail.com
Mappning/kategorisering: Anpassningsbara inkorgsflikar och drag-and-drop mappning.
Kalender: Ja

Gratis epost

Tutanota

Om du vill vara lite mer hemlig av dig, eller helt enkelt vill att någon ska kunna samla in data om dig via e-post, då är Tutanota ett bra alternativ. All din kommunikation och dina kontakter krypteras vilket betyder att inga mellanhänder kan se vad vad du skickar eller tar emot. Detta är därför ett bra alternativ om du vill ha säker och privat mejlkanal.

Tutanota har ett användarvänligt gränssnitt och utvecklar enbart de funktioner som efterfrågas av användarna. Perfekt för dig som vill du slippa massa andra funktioner och ha en minimalistisk och användarvänlig mejl. Eftersom säkerhet är en av deras fokus så kan du inte återställa ditt lösenord, så skriv ner det och ha koll på det!

Gratis e-post Tutanota

Egen app: Ja
Tillgängligt på mobila enheter: Ja, Android och iOS
Möjlighet att skapa personligt gränssnitt: Nej
Lagringsutrymme: 1 GB
Mejladress: Välj mellan @tutanota.com, @tutanota.de, @tutamail.com, @tuta.io, @keemail.me
Mappning/kategorisering: Kan skapa egna drag-and-drop mappar
Kalender: Nej, men kommer utvecklas i framtiden.

iCloud

iCloud från Apple är ett bra alternativ på en gratis e-post om du har en iPhone, iPad eller Mac. Vyn i e-posten går inte att göra personlig, men det finns drag-and-drop mappar som gör att du enkelt kan sortera dina mejl. Du kan välja dina VIP-kontakter som då syns extra tydligt bland alla mejl, men du behöver själv lägga in kontakten i VIP-listan.

Gratis e-post iCloud

När du köpte din Mac, Apple-apparat eller iPhone så har du med största sannolikhet installerat apparaten genom att skapa ett iCloud-konto eftersom flera av apples apparater använder icloud som molnlagring. Så är du en renodlad Mac- och iphone-användare är en iCloud mejl ett utmärkt sätt att hålla koll på alla dina inloggningsuppgifter och enkelt synka alla tjänster och funktioner.

Egen app: Mail-appen i enheten
Möjlighet att skapa personligt gränssnitt: Nej
Lagringsutrymme: 5 GB
Mejladress: @icloud.com.
Mappning/kategorisering: Möjlighet att skapa egna mappar och undermappar
Kalender: Ja

outlook.com

Microsoft erbjuder gratis e-post genom outlook.com. När du skapar ett gratis konto kan du välja att bara använda e-posten, eller också börja använda deras synkroniserade kalender och själv slippa uppdatera nya möten eller tider.

Utöver de vanliga mejlfunktionerna som skräppost, bifoga filer och bilder och skriva ut e-post så kan du även återskapa borttagna e-postmeddelanden inom 30 dagar och bifoga andra mejlkonversationer i ett nytt mejl. Hotmail.com ingår även i denna e-post tjänst och finns fortfarande tillgängligt som mejladress.

Gratis e-post outlook.com

Egen app: Ja
Tillgängligt på mobila enheter: Ja
Möjlighet att skapa personligt gränssnitt: Ja. Färgteman och anpassning till inkorgsvyn.
Lagringsutrymme: 15 GB. Office 365 användare har 50 GB utrymme.
Mejladress: @outlook.com eller @hotmail.com
Mappning/kategorisering: Automatisk filtrering och regler i inkorg. Gör att mejl automatiskt kan läggas i mappar eller tas bort.
Kalender: Ja

Zoho Mail

Zoho Mail erbjuder gratis e-post helt utan reklam. De har särskilt specialiserat sig på professionella kunder, som företag och organisationer, men det går även bra att använda deras tjänster som privatperson.

Gratis e-post Zoho

Alla de vanliga e-post-funktionerna erbjuds. Det finns mappar, etiketter, filter och flaggor för att organisera din e-post. Precis som Microsoft så erbjuder Zoho även ett webbaserat office-paket, Zoho Workplace. I Zoho Workplace ingår så klart e-posten, men även filer, chattar, ordbehandling och mycket mer. Allt för att göra det så enkelt som möjligt att jobba tillsammans med andra online. 

Zohos gratisplan erbjuder 5 GB lagringsutrymme för dina mejl, pushmail och support via e-post. Gratisplanen gör det dock bara möjligt att nå sin mejlinkorg via webben. Om man vill få ut mer av Zohos tjänster kan man uppgradera sig till någon av deras betalkonton.

Hos Zoho Mail skannas inte din e-post, och din information används inte för marknadsföring på något sätt. Zoho kan alltså vara ett bra alternativ om man är mån om sin integritet på internet. 

Egen app: Ja. Men med gratisplanen når man endast sin inkorg via webbläsare
Tillgängligt på mobila enheter: Ja via webbläsare
Möjlighet att skapa personligt gränssnitt: Ja. Ändra font och layout efter egna önskemål
Lagringsutrymme: 5 GB
Mejladress: @dittdomännamn.com
Mappning/kategorisering: Ja
Kalender: Ja

ProtonMail

ProtonMail är en e-posttjänst som främst fokuserar på säkerhet och integritet. Alla mejl som skickas och tas emot via ProtonMail krypteras med end-to-end encryption, vilket innebär att ProtonMail inte kan dekryptera dina mejl och dela informationen med tredje part. För att göra säkerheten extra bra har ProtonMail valt att placera alla sina servrar i Schweiz, vilket gör att de skyddas av de strikta integritetslagarna som finns i landet. 

Gratis e-post ProtonMail

För att skapa ett konto hos ProtonMail behöver man inte lämna någon personlig information, och företaget sparar heller inte på några IP-adresser. 

Förutom sitt stora fokus på säkerhet så är ProtonMail även en lättanvänd och stilren e-posttjänst. I gratiskontot ingår alla säkerhetsfunktioner som ProtonMail har att erbjuda, men vissa av de andra funktionerna är begränsade. Auto-svar finns till exempel bara tillgängligt om man köper ett premiumkonto, samma sak gäller för mappar, och med ett gratiskonto får man bara skicka 150 mejl om dagen. 

Egen app: Ja. App finns för Android och iOS
Tillgänglig på mobila enheter: Ja
Möjlighet att skapa personligt gränssnitt: Ja
Lagringsutrymme: 500 GB
Mejladress: @proonmail.com
Mappning/kategorisering: Nej, inte tillgängligt för gratiskontot
Kalender: Nej

Yahoo! Mail

En annan klassiker när det kommer till e-post är Yahoo! Mail. Yahoo! Mail har funnits i över tjugo år, och fortsätter att förbättras och utvecklas. Att skapa ett e-postkoto är helt gratis och det finns många anpassningsmöjligheter när det kommer till gränssnittet. 

Yahoo erbjuder det mesta man kan tänkas behöva när det kommer till ett e-postkonto. Mejlen går att sortera och dela upp i mappar och det är enkelt att lägga till andra e-postkonton så att man har alla sin mejl samlade i samma inkorg. Det som gör att Yahoo! Mail sticker ut lite jämfört med många andra gratis e-postkonton är att man kan ånga skickade mejl om de skickas via iOS-appen. Man måste dock vara snabb och hinna trycka på ångra-knappen inom tre sekunder. 

Gratis e-post Yahoo! Mail

Egen app: Ja
Tillgänglig på mobila enheter: Ja
Möjlighet att skapa personligt gränssnitt: Ja. Man kan byta färger och ändra tema på inkorgen, och ändra meddelandelayouten
Lagringsutrymme: 1 TB
Mejladress: @yahoo.com
Mappning/kategorisering: Ja
Kalender: Ja

AOL Mail

AOL är en av de första e-posttjänsterna som kom, och en av få från samma era som fortfarande finns kvar. AOL Mail erbjuder en stor inkorg och alla de vanligaste funktionerna som filter och en möjlighet att anpassa layouten och inställningarna. Om du skickar mejl till andra AOL-konton kan du ångra dig och ta tillbaka ditt skickade mejl. 

Tillsammans med e-postkontot får man även tillgång till en integrerad kalender och en praktisk att-göra-lista. 

Gratis e-post AOL Mail

AOL kan vara helt gratis, men då får man stå ut med att det syns lite reklam. Om man helt vill undvika reklamen erbjuder de en betalversion som är helt reklamfri. 

Egen app: Ja
Tillgänglig på mobila enheter: Ja
Möjlighet att skapa personligt gränssnitt: Ja. Man kan välja mellan olika teman och anpassa layouten
Lagringsutrymme: 250 GB
Mejladress: @aol.com
Mappning/kategorisering: Ja
Kalander: Ja

Yandex.Mail

Yandex är en populär e-posttjänst från Ryssland. Förutom e-post så erbjuder Yandex även E-handel, appar, transport och mycket mer. Yandex tillhandahåller även Rysslands populäraste sökmotor, så på många sätt är företaget jämförbart med amerikanska storföretag som Google och Amazon. 

Yandex.Mail är en gratis, och helt reklamfri, e-posttjänst som är tillgänglig för alla. Gränssnittet är lättöverskådligt och det är enkelt att kategorisera sina mejl. En praktiskt funktion som Yandex erbjuder är tidsinställda mej. Då kan man skriva sitt mejl, och sedan skickas det iväg automatiskt på den tiden man ställt in. Man kan även ställa in påminnelser om man inte fått svar på vissa valda mejl och man kan få läs-kvitton när ett mejl har öppnats.

Gratis e-post Yandex.Mail

Egen app: Ja
Tillgänglig på mobila enheter: Ja
Möjlighet att skapa personligt gränssnitt: Ja. Man kan anpassa gränssnittet och designen på sin inkorg
Lagringsutrymme: 10 GB på molntjänsten Yandex.Disk
Mejladress: @yandex.com
Mappning/kategorisering: Ja
Kalander: Ja

Mail.com

Den största fördelen med Mail.com är att det är möjligt att välja mellan flera hundra olika domännamn. Om man vill är det alltså möjligt att skapa en e-postadress som är än mer personlig än till exempel dittnamn@mail.com. Domäner som finns tillgängliga är bland annat @artlover.com, @europe.com, @hiphopfan.com och @workmail.com. Såklart kan man även välja en mer diskret domän som @mail.com eller @email.com. 

Gratis e-post mail.com

Ett gratiskonto ger även tillgång till en kalender och Online office. Online office gör det möjligt att skapa och redigera dokument online med stöd för bland annat Word-filer, Excel-filer och PowerPoint-filer. 

Gratisversionen av Mail.com innebär att det finns reklam, den kan undvikas om man väljer att uppgradera till ett premiumkonto. 

Egen app: Ja
Tillgänglig på mobila enheter: Ja
Möjlighet att skapa ett personligt gränssnitt: Ja. Färgtema kan anpassas
Lagringsutrymme: 2 GB
Mejladress: @mail är standard, men finns över 200 andra att välja på
Mappning/kategorisering: Ja
Kalender: Ja

GMX Mail

GMX Mail är på många sätt snarlik Mail.com, men det är kanske inte så konstigt eftersom företaget som äger GMX Mail även äger Mail.com. GMX Mail har sina rötter i Tyskland och erbjuder en gratis e-posttjänst som finansieras i första hand av reklam. Det här är alltså inte en e-posttjänst för den som vill slippa reklam varje gång den kollar sin inkorg. 

Gratis e-post GMX

Gränssnittet och layouten är lättanvänd och enkel och man kan organisera sina mejl i mappar. Det finns både spam- och virusfilter som rensar upp i inkorgen, och man får bifoga filer på upp till 50 MB. 

Egen app: Ja
Tillgänglig på mobila enheter: Ja
Möjlighet att skapa ett personligt gränssnitt: Ja. Layout och utseende går att ändra
Lagringsutrymme: 2 GB
Mejladress: @gmx.com eller gmx.us
Mappning/kategorisering: Ja
Kalender: Ja

Din internetleverantör

Någonting som ofta förbises är att din egna internetleverantör ofta tillhandahåller gratis e-post. Vill du inte behöva välja, utan känna dig trygg och säker med ditt val, kolla vad din internetleverantör kan erbjuda dig.

Tips när du ska välja leverantör av e-post

Lagringsutrymme:
Vill du kunna skicka och ta emot många mejl med filer och bilder så är mer lagringsutrymme att föredra. Ska du däremot bara ha e-post adressen för att du kunna skicka ett textmejl ibland, då klarar du dig med betydligt mindre lagringsutrymme i mejlkorgen.

Flera molntjänster från samma företag:
Har du på känn att du i framtiden kommer att uppskatta att spara bilder, använda molnbaserade-dokument och synkronisera kalendrar och filer genom att använda samma mejladress och inloggning, då är det en bra idé att försöka vara förutseende och välja en tjänst som erbjuder flera tjänster. Då blir det enkelt att börja använda dessa, och du slipper mejla ut att du har bytt e-post adress.

Mejl på språng
Är du en flitig e-postare vill du att det ska vara enkelt att öppna mejlen snabbt från mobilen. Då är en tjänst med en egen app att rekommendera. De flesta erbjuder mobilanpassade webbtjänster, men det är helt klart enklare och smidigare att ha e-posten i appen.

Vanliga frågor och svar om gratis e-posttjänster

Vilken gratis e-posttjänst ska man välja?

Det finns flera bra alternativ att välja mellan som exempelvis Gmail, Tutanota, iCloud och outlook.com. Se alla bra gratisalternativ av e-posttjänster inne på vår sida!

Hur väljer man bäst rätt e-posttjänst?

Först och främst behöver du veta hur mycket lagringsutrymme du behöver. Sedan är det en smaksak hur lätt man tycker att tjänsterna är att använda, om man vill samla flera molntjänster hos samma leverantör och om man vill ha mailen i en egen app.

Vilka e-posttjänster är gratis?

Vi har samlat en hel lista på bra e-posttjänster som är gratis. Där går vi igenom hur mycket lagringsutrymme du får, om det finns kalender och mycket annat.