Bookbeat – prova ljudböcker gratis i 14 dagar

Prova 14 dagar gratis!

Månadsvis

Ingen bindningstid

Storytel

Prova gratis i 14 dagar!

Månadsvis

Ingen bindningstid

Bokus Play

Prova gratis i 14 dagar!

Månadsvis

ingen bindningstid

Prova gratis ljudböcker

Ljudböcker är ett underskattat och underbart sätt att leva sig in i berättelser, och har du ännu inte lyssnat på en ljudbok så är det hög tid för det. Efterfrågan av digitala ljudböcker har exploderat och det finns en uppsjö av ljudböcker och ljudbokstjänster att välja bland. Vi listar de bästa prenumerationstjänsterna som erbjuder en gratis prova-på-period, men även tips på hur du får tillgång till helt gratis ljudböcker.

Om ljudböcker

En ljudbok är en inläst bok som spelas upp i ljudformat, antingen från enheten som du har sparat filen på, eller genom en app eller webbläsare med nätverksuppkoppling. Eftersom ljudböcker går under upphovsrättslagar får dessa inte distribueras fritt.

För att få tillgång till ljudböcker kan du för en fast månadsavgift prenumererar på en betaltjänst där du får obegränsad tillgång till tjänstens utbud. Dessa tjänster har ofta en gratis prova-på-period så att du kan utforska deras tjänst.

Vill du inte betala en fast avgift utan bara lyssna på enskilda böcker så kan du göra även det. Oavsett om det är en prenumerationstjänst eller enskild bok så får du ljudboken via en webbläsare, genom leverantörens app eller som en fil som du sparar på din enhet.

Prova gratis ljudbok

Gratis prova-på från prenumerationstjänster

Notera att du hos samtliga prenumerationstjänster behöver du ange dina kortuppgifter för att ta del av gratisperioden. Säger du upp ditt abonnemang innan gratisperioden är slut så behöver du inte betala någonting.

Nextory

Gratis prova-på-period 14 dagar
Som medlem hos Nextory får du mot en fast månadsavgift obegränsad tillgång till deras ljudböcker och e-böcker. Nextory är en av de billigare alternativen bland ljudbokstjänsterna och har tre olika prisklasser på abonnemang. Utbudet varierar beroende på vilket abonnemang du väljer, men du har ingen bindningstid och du kan avsluta abonnemanget när du vill. Tjänsten fungerar på iPhone, iPad och Android och du kan lyssna offline.

Storytel

Gratis prova-på-period 14 dagar
Storytel har varit med längst och mot en fast månadsavgift får du tillgång till det bredaste utbudet av ljudböcker och e-böcker bland tjänsterna. De har avtal med de flesta svenska bokförlagen och kan därför erbjuda nästan alla svenska ljudböcker. Tjänsten stöds av Android, iPhone och Windows Phone och du kan lyssna offline.

BookBeat

Gratis prova-på-period 14 dagar
BookBeat är en av de senaste apparna för ljudböcker och för en fast månadskostnad får du obegränsat med tillgång till deras utbud av ljudböcker och e-böcker. De planerar att bli en av de största och bästa med att erbjuda digitala böcker och är lite billigare än Storytel. Tjänsten stöds av iOS eller Android och du kan lyssna offline.

Bokus

Gratis prova-på-period 30 dagar
Bokhandeln Bokus har lanserat en egen ljudboksapp som skiljer sig lite från de övriga ljudboksleverantörerna med abonnemangsformerna Bas eller Premium. Basabonnemanget tillåter dig att lyssna på en ljudbok per månad. Du lyssnar fritt på 30 minuter av olika ljudböcker för att sedan bestämma vilken ljudbok du vill lyssna på den månaden.

Premium fungerar som de andra ljudbokstjänsterna med obegränsad tillgång till hela utbudet. Tjänsten stöds av iPhone och Android och du kan växla mellan abonnemangsformerna. Bas-böcker sparas tills nästa månad och du kan lyssna offline i deras app.

Gratis ljudböcker

Biblio

Biblio är en gratisapp för dig med bibliotekskort som gör att du kan låna ljudböcker gratis. Du loggar in via ditt lånekort och har då fri tillgång till utbudet av ljudböcker som finns på biblioteket. Om du har ett lånekort men inte kan logga in, då mejla du deras kundtjänst och fråga hur det ser ut för ditt biblioteks system – dem har nämligen som mål att ha alla Sveriges bibliotekssystem kopplade till appen. Appen som fungerar på iOS och Android och fördelen med denna app framför biblioteket är att du i Biblio kan lyssna offline.

Bibliotek

Icke att förkasta är det gamla hederliga biblioteket. Logga in på ditt biblioteks hemsida och låna ljudböcker gratis. Har du inget bibliotekskort så kan du skaffa ett gratis på biblioteket. Du får låna ett visst antal ljudböcker under en period som sedan ”återlämnas”.

Tänk på att du inte kan lämna tillbaka en ljudbok du inte gillar för att sen byta mot en annan, så välj ut dina ljudböcker noga. Utbudet är inte enormt och du behöver vara online för att lyssna, men gratis är alltid gott. Är ditt bibliotek kopplat till Biblio kan du även lyssna offline genom Biblios app.

Librivox

Har du inget emot att lyssna på engelska ljudböcker så är Librivox ett utmärkt alternativ för att hitta gratis ljudböcker. Volontärer har själva läst in böcker som får disponeras fritt på hemsidan. Det är helt gratis att lyssna och det finns över 12 000 olika ljudböcker. Du laddar ner filen och kan lyssna från mobil, surfplatta eller dator.

Hur ska du välja mellan abonnemang, tjänst och enskilda ljudböcker?
Det beror helt på hur mycket du vill lyssna och vad du vill lyssna på. Vill du lyssna på flera böcker varje månad och helst höra den senaste släppta boken direkt när den kommer ut, då är ett abonnemang hos Storytel eller Nextory mest givande.

Lyssnar du däremot lite sporadiskt och botaniserar efter någonting gott och att lyssna på, då rekommenderas att låna en ljudbok på biblioteket eller appen Biblio.

Tips att tänka på när du startar abonnemang

När du registrerar dig hos ett företag och tar del av deras gratisperiod, se till att du under gratisperioden kollar runt bland utbudet och ser om tjänsten är någonting som du kommer att vilja fortsätta betala för. Om din favoritförfattare inte finns eller din favoritgenre har ett tunt utbud, då vill du avsluta abonnemanget och prova en annan tjänst innan det kostar dig någonting

Kom ihåg att säga upp ditt abonnemang innan gratisperioden är slut för att inte behöva betala månadsavgiften.

Är du student, kom ihåg att kolla bland dina studentrabatter för att se om du har något bättre erbjudande än vad företaget erbjuder alla sina kunder.

Vanliga frågor och svar om att prova gratis ljudböcker

Går det att lyssna på gratis ljudböcker?

Det finns många tjänster för ljudböcker som erbjuder gratis prova-på perioder. Sedan finns det också möjlighet att låna gratis via biblioteket.

Var hittar jag bra engelska ljudböcker som är gratis?

Då kan vi tipsa om tjänsten Librivox som erbjuder mer än 12 000 ljudböcker på engelska, helt gratis.

Vilken tjänst för ljudböcker är bäst?

Det är ofta en smaksak med vilket utbud som passar bäst och hur tjänsten fungerar. Testa både Nextory, Storytel, BookBeat och flera andra tjänster för att hitta din favorit.