Gratis molntjänster

Skaffa gratis molntjänst!

Att använda en molntjänst innebär att du på ett enkelt och smidigt sätt sparar information, dokument, filer, bilder eller program på internet, det vill säga i molnet. Du har alltid tillgång till dina filer, oavsett vilken enhet du sitter på. Vi har letat fram gedigna molntjänster som erbjuder gratis lagring och berättar vad du ska tänka på.

Vad molntjänster och molnlagring betyder

Termen molntjänst, eller cloud som det ofta heter, innebär att du arbetar mot servrar som finns placerade hos leverantören. I vanliga fall arbetar du mot din egna dator eller telefon och sparar även ner dina dokument lokalt på din enhet. När du använder en molntjänst har du alltså outsourcat lagringen av dina dokument och filer istället för att spara dina dokument lokalt på din enhet.

Så länge som du har en nätverksuppkoppling och inloggningsuppgifter till leverantören så kan du komma åt alla dina dokument oavsett vilken enhet du sitter på. Molntjänster kan antingen synkronisera dina filer och dokument direkt och agera säkerhetskopia (backup), eller så sparar du manuellt ner dina filer på molntjänsten och bestämmer själv vad och när du vill uppdatera dem.

Gratis molntjanster

Det finns flera anledningar till att man vill ansluta sig till en molntjänst:

  • Slippa lagra på dator eller hårddisk och ha allt tillgängligt oavsett enhet
  • Arbeta i realtid med andra användare och alltid ha tillgång till den mest aktuella filen
  • Dela dokument med andra användare
  • Minska risken att förlora filer vid datorkrasch
  • Kontinuerligt synkronisera och säkerhetskopiera filer eller mappar

Dela filer och arbeta i realtid

Eftersom allt sparas mot en server som är oberoende av var du sitter, så kan du även dela dokument med andra. Det gör att semesterbilderna du vill dela med släkten, eller din personliga digitala porfoliemapp alltid finns tillgänglig för dem du har valt att dela mappen med.

När ett och samma dokument ska användas av flera personer är det ofta lätt att det flyger dokument mellan mejlkorgar, och det är ofta svårt att hålla koll på vilket dokument som är den senaste versionen. Då möjliggör molntjänster även att du kan skapa dokument och filer i molnets mjukvara, och när en person gör ändringar i dokumentet, så uppdateras det direkt.

Gratis molntjänster

Dropbox

Stödjer flera olika filformat för statiska dokument

I Dropbox gratisversion får du 2 GB lagringsutrymme där du kan skapa olika mappar för att lagra de vanligaste filformaten. Bilder och dokument blir enkelt tillgängliga och du kan även välja att dela mappar med flera personer. Välj om du vill synka filer och mappar manuellt, eller om du vill ladda ner deras programvara som tillåter din enhet att automatisk synkroniseras mot dropbox. Dropbox gallerivy och kamerauppladdning gör tjänsten lämplig för lagring och visning av bilder.

Google Photos

Bilder och videoklipp

Google Photos bjuder på 15 GB gratis lagringsutrymme för dina videoklipp och foton. Lagringsutrymmet delas med Google Drive och Gmail, men använder du inga andra molntjänster från så har du 15 GB att använda till dina bilder. Utöver att lagra dina filer kan du dessutom redigera dina bilder och videoklipp, välja att dela filer med andra och själv välja om du ska spara bilder i hög eller låg kvalitet.

Google Drive

Lagring för mängder av filformat och arbeta i realtidsdokument.

Google Drive är en av de molntjänster som stödjer flest typer av filformat och du har 15 GB lagringsutrymme som delas med Gmail och Google Photos. Du kan välja att manuellt spara dina dokument, eller ladda ner deras programvara som automatiskt synkroniserar de mappar du väljer. Utöver att spara ner dokumenten på molnet så kan du även skapa levande dokument direkt i webbläsaren. Det gör att flera användare kan skriva i samma dokument utan att flera olika versioner cirkulerar och är ett utmärkt verktyg för….

Jottacloud

GDPR-vänligt med hög bildkvalitet och gratis företagskonto

Jottacloud verkar från Norge som har några av de starkaste lagarna i världen vad det gäller hantering av personliga uppgifter. Molntjänstens gratisversion ger dig 5 GB lagringsutrymme och lämpar sig utmärkt för högkvalitativa bilder eftersom bilderna sparas i original kvaliteten när du laddar upp dem. Du kan skapa ett gratis företagskonto där två användare får tillgång till kontot.

CloudMe

Foton och musikfiler

CloudMe erbjuder en gratis testversion där du får 3 GB lagringsutrymme. Vill du öka upp till 10 GB utrymme kostar det 1 € per månad. Utöver att lagra dokument och foton så är detta en tjänst perfekt för att lagra musikfiler. Du väljer själv när du vill synkronisera dina mappar och använder datorn för att organisera mappar. Sedan kan sedan spela upp din musik direkt i deras app.

Unikt för denna tjänst är deras sociala nätverk som tillåter dig att inspirera och inspireras av andras musikval.

Vad du bör tänka på vid molnlagring

När du ansluter dig till en molntjänst ska du alltid vara medveten om att du lagrar dina filer och dokument på internet, vilket gör att möjligheten för att tjänsten blir hackad finns.

Se till att dina filformat stöds av molntjänsten. De flesta stödjer PDF:filer, men ska du spara ett dokument från Photoshop behöver du säkerställa att tjänsten stödjer just det filformatet.

Ska du enbart lagra bilder som är av hög kvalitet, se till att tjänsten inte komprimerar dina bilder onödigt mycket, eller över huvud taget.

Om du ska använda en molntjänst som backup på din enhet vill du helst att det ska finnas automatisk synkronisering som gör att dina filer alltid är den senaste versionen. Vill du själv spara när andan faller på fungerar manuell synkronisering utmärkt.

Om du ska använda molntjänsten för att arbeta i levande dokument, se till att det inte finns någon begränsning på antalet aktiva användare.

Vet du med dig att du har flera GB som väntar på att lagras, välj en tjänst med större lagringsutrymme eller med möjlighet att för en billig peng utöka lagringsutrymmet. Då slipper du hålla koll på flera olika tjänster.