Gratis kartor

Gratis kartor

Det är inte ofta man går vilse längre, och det är mycket tack vare alla bra karttjänster som finns tillgängliga i telefoner och på datorer. Att släpa runt på en gammal kartbok eller utskrivna färdbeskrivningar är för länge sedan passé. Lyckligtvis är många av de bästa karttjänsterna helt gratis, och i listan nedan har vi samlat några av våra favoriter när det kommer till gratis kartor.

Google Maps

Google Maps är förstås en av de populäraste gratisapparna när det kommer till kartor, och det med all rätta. Googles kartor är välutbyggda , uppdateras ständigt och man kan välja mellan om man vill se en klassisk karta, en satellitbild eller Street View. Med Street View har man möjlighet att zooma in till gatunivå och gå längs gatorna som om man vore på plats. 

Google Maps erbjuder även praktiska vägbeskrivningar med röstcoachning, vägbeskrivningar med kollektivtrafik, man kan spara sina favoritplatser och den kraftfulla sökfunktionen kan hjälpa en att hitta till allt från populära restauranger till obskyra sevärdheter. 

Google Maps är helt gratis kan nås via webbläsare, i appar för iOS och Android. 

Apple Maps

Appen Kartor som finns förinstallerad i alla enheter från Apple är en ofta pålitlig och gratis kart-tjänst från Apple som kan hjälpa dig att hitta rätt nästan överallt. Med Apple Kartor kan man få detaljerade vägbeskrivningar för gång, bil och kollektivtrafik och en tidsram för hur lång tid resan kommer att ta. Man kan även få hjälp av den röststyrda assistenten Siri att hitta rätt. Kartan kan man antingen se som en klassisk karta, satellitbild eller hybridbild (en kombination av den klassiska kartbilden och satellitbilden). 

Apple Maps är helt gratis och finns förinstallerad i alla iOS-enheter, som iPhone och iPad, och alla datorer från Apple. 

Waze

Waze är en kartapp som ägs av Google. Appen är helt gratis och är vad Waze själva kallar community driven, det vill säga alla förare som använder Waze bidrar till appens utveckling. Kartorna är lättanvända och vägbeskrivningarna tydliga. Appen är främst riktad till bilförare och man kan få uppdateringar om trafikköer, olyckor, poliskontroller och fartkameror längs vägen. Det är Waze egna användare som rapporterar in om det finns några problem längs vägen. Man kan även använda appen för att be om hjälp av en annan Waze-användare om man råkat ut för en olycka eller får motorstopp.

Waze hittas via deras webbplats och i appar för iOS och Android – och såklart är den helt gratis att använda. 

Pocket Earth

Pocket Earth utger sig själv för att vara den resandes bästa vän, och så kan det mycket väl vara. Pocket Earth erbjuder praktiska kartor för den äventyrslystna och turisten – och det bästa av allt: kartorna kan sparas ner på din enhet för att användas offline. Perfekt om man är ute och vandrar där internetuppkopplingen inte är pålitlig. 

Med Pocket Earth kan du själv välja hur detaljerad karta du vill ha. Vill du se restauranger, kollektivtrafik, hotell eller bara vägar? Du bestämmer. Man kan även lägga till ett Wikipiedia-lager som länkar till relevanta Wikipediainlägg om platser du är i närheten av. 

Pocket Earth finns bara att ladda ner för iOS-enheter. Grundversionen är gratis, men det finns en betalversion som kostar 59 kronor, Pocket Earth PRO, som erbjuder ytterligare funktioner. 

Citymapper

Citymapper är en karta som specialiserat sig på en sak – nämligen kollektivtrafik. Citymapper visar enkelt och tydligt hur man snabbast tar sig från en punkt till en annan med kollektivtrafik som buss, tåg eller tunnelbana, eller till fots, cykel eller med bil. Om man tillåter notiser kan appen även påminna en om när man ska gå av om man åker buss i en helt ny stad till exempel. 

Kartorna i Citymapper uppdateras ständigt och det finns stöd för många av de större, och lite mindre, städerna runt om i världen. 

Citymapper kan laddas ner till en iOS-enhet, Android eller nås via webben.