Gratis kurser online

Gratis kurser online

Vill du lära dig någonting nytt eller bara bli bättre på något du redan kan? Då finns det mängder av kurser online där man kan lära sig allt från språk till historia till hur man skriver kod för hemsidor. Och det bästa av allt – många är helt gratis.

Vi har samlat några av de grymmaste hemsidorna för gratis kurser online. Varesig om du lära dig något nytt som du kan skriva på ditt CV eller bara fördjupa dig i något som du är intresserad av så finns det en kurs för just dig. Våga lära dig något nytt och testa en kurs!

Coursera

Coursera är en amerikansk sajt som jobbar tillsammans med en rad universitet och andra organisationer för att ta fram världsledande kurser online. Exempel på kurser är grafisk design, psykologi, ekonomi, musik och konst, och filosofi. Hundratals av kurserna är helt gratis, men vissa, som leder till ett certifikat eller en examen kostar. 

På coursera sker undervisningen via inspelade föreläsningar, prov och inlämningar. En kurs varar vanligtvis i fyra till tio veckor. All undervisning sker på engelska.

Duolingo

Om du är sugen på att lära dig ett nytt språk är duolingos kurser perfekta. Med hjälp av enkel inlärning via bilder, berättelser och repetition kan man bli flytande i ett nytt språk efter en avklarad kurs. Det finns en många språk att välja på, allt från tyska, franska och spanska till koreanska, mandarin och Klingon, språket från tv-serien Star Trek. 

Duolingo är helt gratis och fungerar allra bäst om man man använder appen, men man kan även gå kurserna via sin webbläsare. Den gröna Duolingo-ugglan påminner en varje dag om att gå in i appen och repetera orden man lärde sig sist och lära sig nya ord för en mer effektiv inlärning. 

Memrise

Memrise är en annan plattform som fokuserar främst på språk, men det finns även kurser inom film, matematik, historia, litteratur och mycket mer. Om man känner att man kan mycket inom ett visst område själv kan man även skapa sin egen kurs på Memrise. 

Appen fokuserar på att man ska lära sig språk så som det pratas i verkliga världen. I språkkurserna ingår video-klipp med människor som pratar sitt modersmål så att man kan lära sig olika dialekter och skillnader i språket, och det finns även spel man kan spela för att snabbare lära sig nya ord och meningar.

EdX

EdX samlar kurser från olika universitet och skolor. Via EdX kan man hitta kurser i biologi från Harvard, kurser i matematik från MIT och kurser i dataanalys från Microsoft. De flesta av kurserna är gratis och man kan plugga dem i sin egen takt. Eftersom EdX i första hand utgår från amerikanska universitet och skolor sker större delen av undervisningen på engelska. 

Udacity

Om du är intresserad av tech är Udacity stället för dig. Udacity erbjuder en rad kurser inom bland annat programmering, AI, algoritmer och digital marketing. Introduction to programming är till exempel en kurs som erbjuder grunderna i programmering för nybörjare. Kursen tar fyra månader och man får lära sig grunderna i HTML, CSS, Python och JavaScript – allt man kan tänkas behöva för att bygga sin egen hemsida till exempel. 

OpenCulture

OpenCulture erbjuder över 1500 gratis kurser online för den som är sugen på att lära sig något nytt eller fördjupa sig i något den redan kan. Kurserna är samlade från många av världens finaste universitet som Sanford, Yale, Oxford och Harvard. De erbjuder kurser i arkeologi, fotografi, historia, film, näringslära och mycket mer. Många av kurserna går att ladda ner som ljud- eller filmfiler, sen återstår det bara att lära sig!