Musik – Gratis musikstreaming

Prova gratis musikstreaming

CD-spelare och bergsprängare är för de flesta musikälskarna ett minne blott och istället har mobilen har tagit rollen som musikspelare. Utbudet av olika streamingtjänster för musik är enormt, men du behöver oftast betala för att använda tjänsterna. Vi listar några av de största, bästa och senaste musikstreamingtjänsterna där du kan provlyssna gratis.

Vad är musikstreaming?

Det vanligaste sättet att lyssna på egenvald musik idag sker genom en musikstreamingtjänst. Det betyder att vi lyssnar på musik direkt från källan.

Källan, som i det här fallet är leverantören av streamingtjänsten, har en datafil som överförs digitalt och därigenom bildar ljud i dina hörlurar eller högtalare. Enklare uttryckt: du loggar in, väljer låt och trycker på play.

Vissa artister släpper nya album hos utvalda streamingtjänster, och därför kan utbudet av musik skilja sig åt mellan leverantörerna. Även ljudkvaliteten och streamingtjänstens funktioner kan variera mellan leverantörerna.

Fördelar med streaming

Vad alla tjänster har gemensamt är att du inte behöver en musikspelare, utan du använder din mobiltelefon, dator eller surfplatta för att lyssna. Allt fler TV-apparater och bilar stödjer olika streamingtjänster direkt, och då behöver du inte ens koppla in din egna enhet till bilen eller TV:n för att lyssna.

Så länge du har tillgång till internet kan du välja och vraka fritt bland miljoner låter utan att spara någonting på din enhet. Du kan dela spellistor och inspireras av andra, välja musik efter humör, och om du tappar din enhet så har du kvar alla dina spellistor, precis som du lämnade den.

Flera streamingtjänster har även funktionen offline, vilket betyder att du kan ladda ner låtar från din spellista och lyssna även när du inte har internetanslutning.

Gratis streamingtjanst musik

Musikstreamingtjänster med gratis provperiod

Apple Music

Apples egna musikstreamingtjänst Apple Music har över 50 miljoner låtar som du kan förlora dig i. Du lyssnar via iTunes och kan ladda ner favoritlåtarna för att lyssna offline. För att använda tjänsten behöver du registrera dig på ett av deras abonnemang, men innan du betalar har dem en mer än generös gratis testperiod så att du kan utforska tjänstens alla hörn och funktioner.

Spotify

Spotify är en av giganterna inom musikstreaming och deras app erbjuder musik, podcasts och numera även videos. Det svenska företaget erbjuder både gratiskonto och premiumkonto, och vill du prova premium-funktionen kan du ta del av deras gratis testperiod.

Gratiskontot är inte tidsbegränsat men innebär att du får lyssna på en och annan reklamsnutt mellan låtarna. Spara spellistor, dela musik och inspireras eller välj från färdiga spellistor utefter aktivitet, humör eller rekommenderade låter.

Google Play Music

Google Play Music erbjuder både gratiskonto och prenumerationskonto via app och webb. Gratiskontot gör att du kan lyssna på radiokanaler och lagra upp till 50 000 låtar till din egen musiksamling.

Funderar du på att avancera till prenumerationskontot så kan du först prova det gratis. Du får då tillgång till över 35 miljoner låtar utan reklam, kan lyssna offline genom att ladda ner låtarna till din enhet och skapa anpassade spellistor.

Tidal

En mindre omtalad musikstreamingtjänst är Tidal där du hittar musik, videos och dokumentärer i både app och webb. Speciellt för denna tjänst är att de satsar på högsta kvalitet på det du streamer.

Tjänsten ägs av Jay-Z vilket gör att album som inte släpps på andra streamingtjänster släpps på Tidal. Prenumerationskonto krävs, men även här finns en gratis testversion som tillåter dig att botanisera bland utbud och funktioner.

Youtube Premium Music

Youtube är en av världens största plattformar för videoklipp, och nu erbjuder de även tjänster för att spela musik och musikvideos on-the-go. Till skillnad från Youtube kan du med Youtube Premium Music spela musik på din enhet medans skärmen är låst i både online och offline-läge, och de är helt utan annonser.

Gratis testperiod med alla funktioner för premium finns, men du kan även använda Youtube Music som är en begränsad gratisversion av musikstreaming från Youtube.

Amazon music

Sist men inte minst, jätten Amazon har lanserat Amazon Music i Sverige i både app och webb. Medlemskapet ger annonsfritt lyssnande, obegränsat med byten av låtar och du kan ladda ner låtarna för att sen lyssna offline.

Testa streamingtjänsten genom deras gratis testperiod, och är du dessutom en teknikälskare ut i fingerspetsarna så vill du läsa mer om deras egna gratisapp ”Alexa” som spelar upp musiken du ber henne högt om.

Att tänka på när du väljer musikstreamingtjänst

Innan du bestämmer dig för vilken musikstreamingtjänst du vill använda ska du se till att tjänsten finns tillgänglig till de enheter som du planerar att använda den på.

Olika tjänster erbjuder olika betalplaner. Har du en hel familj som vill dela på samma konto, se då till att prova en av de leverantörerna som erbjuder fördelaktiga betalplaner för flera användare.

För att kunna lyssna off-the-grid eller spara på mobildata kan du lyssna offline. Alla streamingtjänster stödjer dock inte denna funktion, så kontrollera om tjänsten stödjer offlineläge på just din enhet.

Har du tänkt att prova dig fram bland alla kostnadsfria testperioder hos de olika leverantörerna, tänk då på att säga upp ditt abonnemang i tid så att inte avgiften dras från ditt konto.

Alla leverantörer erbjuder inte all musik. Maxa testperioden genom att botanisera bland musiken för att se att tjänsten faktiskt passar dig och din musiksmak.

Vanliga frågor och svar om gratis musikstreaming

Vilka musikstreamingtjänster är gratis?

De flesta tjänsterna går att testa på gratis och en del har gratiskonton där du får lyssna på reklam mellan låtarna. Några exempel är Apple Music, Spotify och Google Play Music.

Kan man lyssna offline med alla streamingtjänster?

Nej, det är inte alla streamingtjänster som stödjer offlineläge så kontrollera detta om det är en viktigt funktion.

Finns det billiga streamingtjänster om man är flera som vill lyssna?

Många leverantörer har prisvärda betalplaner för familjer eller om man är flera användare.