Gratisnöje där du bor

Att hitta gratisnöjen i staden du bor

En meningsfylld fritid behöver inte alltid betyda att man måste vara med på dyra events eller besöka parker och nöjesfält som ibland kostar mer än det smakar. Är man en stor familj är det ofta väldigt dyrt och bara på ett par timmar har man gjort av med lite för mycket pengar.

De pengar man har sparat ihop under en lång tid kan fort försvinna på ett par timmar och då är frågan, är det värt det? Svaret är väl att det beror på. Kanske så har det med ålder på barnen att göra. Att besöka till exempel Liseberg med väldigt små barn är väl kanske onödigt då de inte till fullo kan uppskatta det som finns.

Semester på hemmaplan

Bättre då att vänta till de är lite äldre. Eller detta med att resa på semester. Det är inte så kul att sitta på ett flyg i väldigt många timmar med en liten baby för att sedan komma fram till ett överfyllt hotell där det för tillfället kanske är en värmebölja. Det är inte meningen att dissa, poängen är att allt i sin tid och att man ska tänka två gånger innan man väljer att lägga pengar på något.

Man vill ju få ut så mycket som möjligt för det när man ändå ska betala för det.
Det finns faktiskt massor man kan hitta på som är gratis, eller i varje fall nästan. Och det kan vara precis lika roligt och bli ett minne för livet. Oavsett om man bor på landet eller i stan så finns det aktiviteter att hitta på och det kostar inte en krona.

Gratis saker bibliotek

För barnfamiljen

Bor du nära en strand så är sol, sand och bad gratis. Hav eller sjö, det är lika roligt att plaska i vattenkanten och leka vattenlekar för alla barn i alla åldrar. Det enda man tar med sig är en picnic korg med lite god mat, ett par stora handdukar och kanske några leksaker som hink och spade för barnen att leka med.

Det är enkelt att spendera en heldag på stranden. Tiden flyger iväg och innan man vet ordet av så är det dags att åka hem.

En promenad i parken kan fort bli extra rolig om det är något som händer där. Det kan ofta vara gratis konserter eller andra events som inte kostar en krona.

I staden man bor kan man kolla det på kommunens hemsida under kultur och fritid. Där listas stadens aktiviteter upp och det passar ofta barn i åldern 7 år upp till 18 år. Speciellt under skolloven tillrättaläggs det så att ingen barnfamilj ska känna att det är ekonomin som styr.

Biblioteket

Biblioteket är som alltid en källa till aktiviteter och läsning. De kan ibland visa film och de har ofta högläsning från böcker. Aktiviteterna som finns på varje bibliotek hittar man på deras hemsidor eller fråga i kommunen du bor i.

Kyrkan har ofta aktiviteter till barnen som inte kostar en krona. Det är en trygg plats där de tillsammans med personal kan vistas i fina lokaler där de kan spela spel, titta på film, kanske baka och sedan fika.

Man behöver inte vara aktiv i Svenska kyrkan för att delta i deras aktiviteter, detta är ett fint erbjudanden till alla barn där en termin ofta avslutas med att kanske gå på bio eller bowla och sedan äta pizza. Hör med kyrkan där du bor om det finns aktiviteter som ditt barn kan vara med på.

Gratis i parken

För vuxna

När man kommer upp i en viss ålder så är det inte så noga med aktiviteter. Man tycker att soffan är skön efter en vecka fylld med jobb. Men ibland så har man kanske lust att vara med på något iallafall och det finns massor av gratisevents att vara med på.

De arrangeras ofta i regi av kommunen eller av större företag. Det kan vara att de ska fira att ett projekt är färdigt eller att det är ett visst jubileum. Då hyrs det ibland in artister som ska spela och sjunga för oss och en gratiskonsert är aldrig fel.

Eller det kan vara festivaler i centrum och då är det nästan ingen gräns för vad man kan få av underhållning. Museum, slott och andra viktiga landmärken kan ibland ha gratis inträde och då gäller det att passa på.

Events som detta brukar annonseras i tidning eller på internet i god tid. Håll också ögonen öppna efter plakat då det är ett vanligt sätt att marknadsföra events.

Några andra saker som kan sättas på gratis listan är …

  • Bio i parken, allt vanligare i större städer
  • Husvakt åt någon kan ge gratis boende på en semester
  • Frivilliga jobb på spännande platser, titta in på www.workaway.info/
  • Sol och bad blir aldrig gammalt
  • Vandringsleder, packa ryggsäcken med det du behöver för ett par dagar.

Som ni ser så behöver det inte kosta massor och man kan ha precis lika kul. Lycka till i ert letande, vi är helt säkra på att ni kommer att hitta massor.

Vanliga frågor och svar om gratisnöjen där du bor

Vad finns det för gratisnöjen för barnfamilj?

Att sticka och bada vid en strand är en uppskattad aktivitet. Även att ha en picknick eller besöka parken. Många städer har en del gratis besök inom kultur och fritid och även ibland konserter och events.

Vad finns det för gratisnöjen för vuxna?

Festivaler och andra gratis events brukar dyka upp under hela sommaren på olika ställen. Sedan finns det gott om vandringsleder, sol och bad och mycket annat.

Hur hittar man gratisnöjen?

Det brukar annonseras i tidningar och även online på bland annat kommunernas hemsidor. Har du ingen tidning kan man gå och läsa den gratis på biblioteket.