Sälja saker gratis på nätet

Sälja saker på nätet

Det finns stora pengar att tjäna på second hand kläder och begagnade prylar. Att sälja saker är bra för både själ, hem, miljö, och framförallt för plånboken. Ofta har vi betydligt fler saker än vi behöver och du kan ofta sälja mer än vad du tror. Rensa förrådet och ta dig en funderare på vad du faktiskt använder i ditt hem, sen annonserar du. Du kommer känna dig både rik och fri.

Vad du kan sälja

Hur långt är ett snöre? Skämt och sido, det finns en efterfrågan på det mesta. Trasiga saker är ofta svåra att sälja om det inte handlar om specifika delar till olika elektroniska utrustningar. Men annars kan du sälja i princip vad som helst för rätt pris och med rätt marknadsföring.

Hur du värderar dina saker

Ta en snabbkoll på vad liknande produkter kostar och lägg dig strax under detta. Lägger du dig för lågt kan köparen däremot tro att det är någonting fel på produkten. Samtidigt ska du inte lägga dig för lågt. Priset ska göra att det känns värt besväret att sälja produkten.

Få kläder och skor rena och snygga

Gympaskor med gummisula rengör du snabbt och enkelt genom en hederlig tandborste och lite tandkräm. Sidorna på sulan blir som ny utan att det sliter på skorna. För att få bort doft från skor och träningskläder kan du hälla ner lite bakpulver i dem och låta de stå ett dygn tag. Bakpulver neutraliserar PH-värdet och tar bort det sura.

Tips för att öka chansen till försäljning

Bilder är oftast det som attraherar köparen, så se till att du tar bra bilder på dina produkter. Tänk dig själv hur det är att sitta och scrolla genom alla produkter. En skjorta som sitter snyggt på någon eller som hänger i en snygg inredning är mer attraktiv än en ledsen skjorta på en galge mot en vit vägg.

Salja saker gratis

Appar och annonsplatser

Shpock app – En app där du enkelt och gratis kan annonsera de mesta inom träning, kläder och hem.

Citiboard – Gratis säljsajt där du kan sälja nästan allt, till och med din bostad. Ett välkänt forum för att sälja saker både dyrt och billigt!

Fyndtorget – Gratis säljsajt där du kan sälja eller auktionera dina produkter.

Tradera – Marknadsplats med fast pris eller bud. Kostnaden för annonsen är 10 % av försäljningspriset och du kan göra flera tillval som kostar mer.

Blocket – Sveriges största och äldsta köp- och säljsajt. Kostnad för annons går från 10 kr upp till 125 kr.

Sellpy – Ett av de enklaste sätten att sälja dina grejer av kvalitet. Du beställer en påse, de hämtar den och säljer sen dina produkter. Du får 40 % av försäljningssumman.

Letgo – Gratis app som toppar listorna för mobillappar i USA. Du tar en bild och appen använder artificiell intelligens och automatisk bildanalys för att tagga och kategorisera dina produkter.

Facebook Marketplace – Facebooks egna marknadsplats där du enkelt och gratis lägger upp annonser och kan ställa frågor direkt till säljaren.

Din lokala tidning

Om du får hem lokaltidningen i brevlådan, släng ett öga på de sista sidorna och se om någon efterfrågar det du säljer. Gamla bilar och LP skivor kan ofta säljas genom platsannonser i lokaltidningen. Då behöver du inte ens annonsera för att sälja dina produkter.

Flera tips för att lyckas med försäljningen

Använd en tydlig rubrik och annonstext som ger köparen den informationen som den vill ha. Skriv mått, färger, skick, ålder och om garanti fortfarande finns. Efter bilden är det rubriken som lockar mest, så se till att den är tydlig och saklig.

Får du inte annonsen såld, prova att sänka priset lite eller uppdatera annonsen. I vissa säljtjänster hamnar annonsen högra upp om den är ny eller uppdaterad. Fundera även på om det finns en prisvärd extratjänst som du kan använda som ökar synligheten av din annons.

Använder du en app som Shpock så har du en egen profil där alla dina annonser syns i ett flöde. Ju snyggare flöde du har, desto mer köpsugen kommer din besökare att bli. Har du prydliga bilder och ett maffigt flöde verkar du rutinerad, och då blir du mer trovärdig.

Tänk på att vara säker

Få betalt direkt för det du säljer. Se till att köparen swishar eller ger dig kontanter direkt när ni ses. Om du ska skicka en produkt så se till att du får betalt innan du skickar iväg produkten.

Lämna inte ut ditt bankkontonummer eftersom du inte vet vem som sätter in pengar och kan då bli återbetalningsskyldig. Vill du vara extra säker kan du ansluta dig till en e-plånbok och vara helt anonym när du tar emot betalningar.

Vanliga frågor och svar om att sälja saker gratis på nätet

Var kan jag sälja saker gratis på nätet?

Det finns flera ställen som det är gratis att annonsera på som Facebook Marketplace, Citiboard och Fyndtorget.

Hur vet jag vilket pris jag ska sälja för?

Titta efter liknande produkter på den säljsajt där du har tänkt att annonsera. Håll ungefär samma pris och gärna något under om du vill kunna sälja ganska snabbt.

Hur kan jag öka mina chanser till att sälja?

Bra bilder är oerhört viktigt och en detaljerad beskrivning på sakens storlek och i vilket skick det är. Ge produkten en tydlig rubrik som köparna troligtvis kommer att göra sina sökningar på.