Prova gratis transport – kick-bike & taxi-appar

Prova gratis transport – kick-bike & taxi-appar

I många storstäder runt om i Sverige har det dykt upp alternativ till den traditionella kollektivtrafiken och taxi-tjänsterna. Kick-bikes från till exempel Voi, Lime och TIER radar upp sig längs trottoarer och taxi-appar som Uber och Bolt gör det enklare än någonsin att ta sig från punkt A till punkt B. 

Kick-bikes

Kick-bikes, eller elsparkcyklar, har blivit omåttligt populära runt om i världen de senaste åren. I Sverige dök de första hyrbara elsparkcyklarna upp för bara ett par år sedan men de har redan blivit en naturlig del i mångas vardag. 

En el-kick-bike hyr man genom företagets app. Man betalar först en avgift för att låsa upp elsparcyklen, ofta runt 10 kr, sen betalar man en liten avgift för varje minut man använder den. Elsparkcykeln kan man köra dit man ska, till exempel till jobbet, sen parkera den på gatan när man kommit fram. Den behöver alltså inte ställas på en specifik plats, utan kan parkeras där det känns mest praktiskt. Om man letar efter en ledig kick-bike finns de markerade i en karta i appen så att man hittar rätt. 

Idag finns det en uppsjö av kick-bikes att välja på i många städer. De kan variera en del i upplåsningspris och minutpris.

Voi

Voi kan man hitta i många av Sveriges större städer och runt om i Europa. Idag finns elsparkcyklarna för uthyrning i Malmö, Helsingborg,Göteborg, Örebro, Västerås, Uppsala och Stockholm. Sparkcyklarna placeras ut runt om i städerna och laddas regelbundet. En Voi kostar 10 kronor att låsa upp och mellan 1 och 3 kronor att köra per minut beroende på när på dagen man åker.

Om man vill prova att hyra en Voi är det lätt att hitta rabattkoder som ger credits som man kan använda för att betala resan. Via Vois sida om trafikregler, RideLikeVoila, kan man få gratis credits om man slutför deras trafik skola. 

Lime

Lime erbjuder lite robustare kick-bikes än många av konkurrenterna. De vita och gröna sparkcyklarna finns i många stora städer i Sverige och runt om i Europa. Att låsa upp en Lime kostar 10 kronor, sen kostar varje minut 3 kronor. Man kan få gratis krediter till Lime genom att bjuda in vänner till tjänsten. När man har bjudit in en vän får båda en gratis upplåsning. 

Circ

Circs kick-bikes är snarlika Vois med sin orangea färg. Precis som många av sina konkurrenter kostar Circ 10 kronor att låsa upp sen 3 kronor i minuten att köra. Om man bjuder in en kompis till Circ får båda tre gratis upplåsningar. 

TIER

TIERs kick-bikes är gröna och en av de billigare alternativen på marknaden. Att låsa upp en TIER kostar 10 kronor, men sen kostar de bara 2,25 kr att köra per minut. Om man bjuder in en vän till TIER får båda en gratis åktur på 15 minuter plus en upplåsning. Som student med Studentkortet kan man även få en 15 minuters åktur helt gratis. 

Taxi-appar

Att åka taxi betraktas av många som vardagslyx. Ofta är det betydligt billigare att åka kollektivt, ta cykeln, eller ta den egna bilen. Men taxi-marknaden har förändrats och nu finns det en rad billigare, och mer praktiska, alternativ att välja på. 

Uber

Uber är kanske den allra kändaste taxi-appen. I Sverige har tjänsten funnits sen 2013. Man beställer en Uber genom att registrera sig på Ubers app, sen fyller man i vart man vill åka. Appen föreslår en förare i närheten som kommer och hämtar upp en. Man betalar resan smidigt via appen, sen sätter både föraren och passageraren betyg på varandra efter resan på mellan en och fem stjärnor. 

Med Uber kan man tjäna gratisresor genom att bjuda in vänner till appen. När vännen man bjudit in registrerat sig och rest sin första resa med Uber får man credits att resa gratis för själv. 

Bolt

Bolt är en annan taxi-app som erbjuder riktigt billiga resor. Precis som med Uber så registrerar man vart man vill åka, sen kommer en Bolt-bil och hämtar upp en. All kommunikation sker via appen. Idag finns Bolt i Göteborg och Stockholm och många av de större städerna i Europa och resten av världen. 

Du kan få en gratisresa med Bolt genom att bjuda in en vän. När du har bjudit in en vän får både du och vännen 120 kronor att resa för. 

FREE NOW

FREE NOW, som tidigare var kända som mytaxi, är ytterligare en taxiapp som gjort intåg på marknaden. Appen är mycket populär runt om i Europa och finns dagsläget i Stockholm i Sverige. Med FREE NOW bokar man en förare, precis som med Uber och Bolt, sen väljer man vilken sort fordon man behöver (en bil med många säten eller en ECO-vänlig bil till exempel). Man kan följa bilen via kartan i appen. När resan är klar betalar man enkelt via appen.

Som ny kund får man en gratis resa med FREE NOW om man betalar via appen.

Håll utkik efter rabattkoder

Alla kick-bikes och taxi-appar erbjuder då och då rabattkoder som ger antingen gratis resor eller gratis upplåsningar. Om man hittar en sån kod fyller man enkelt i den under Lös in kod eller liknande i appen.